Blog: Marimurtre vivant

Tractament amb nematodes

El Jardí Botànic Marimurtra segueix en la línia d’investigació amb l’aplicació d’un tractament alternatiu per combatre els atacs de dues de les plagues més agressives del Jardí: l’escarabat morrut (Rhynchophorus ferrugineus) i la paysandisia (Paysandisia archon).

Ja fa temps que a Marimurtra no s’utilitzen productes químics, i fins ara, s’han estat realitzant tractaments amb oli vegetal de neem (Azadirachta indica) per combatre aquestes plagues.


Marimurtra es divideix en tres grans zones i, d’ara en endavant, s’implantarà un nou sistema a la zona del jardí mediterrani, el tractament amb nematodes (Steinernema carpocapsae). A les altres dues zones, es seguirà amb el tractament de neem com fins ara. D’aquesta manera es podrà avaluar l’efectivitat de cada un dels tractaments en les diferents àrees del Jardí.

Aquest tractament és efectiu en l’àmbit preventiu i combatiu (per tractar palmeres que ja estiguin afectades). Els nematodes parasiten diferents insectes i plagues tant en la fase de larves com en adults causant la mort dels parasitats en un breu període de temps, entre 24 i 72 hores. A més, si un adult infectat amb nematodes vola a una altra palmera, aquest individu portador de nematodes pot afectar a altres insectes causant-los la mort.

La seva aplicació és dur a terme amb una mescla d’aigua, la proporció és un milió de nematodes per 1 litre d’aigua. A Marimurtra s’han fet 2 dipòsits de 250 litres d’aigua amb 250 milions de nematodes cadascun. Els nematodes viuen en zones molt humides i on les temperatures no superin els 25 °C, per això els tractaments s’han de realitzar d’ara fins a l’estiu.

Aquesta inversió d’esforços i recursos té com a objectiu simplificar els tractaments i augmentar la seva efectivitat. Marimurtra segueix amb la seva vessant científica amb un caràcter d’investigació i innovació constant per tal de poder garantir la supervivència de tots els seus exemplars així com mantenir la biodiversitat de les espècies, sobretot les que es troben en perill d’extinció. Aquesta és la missió de la Fundació Privada Carl Faust, l’organització sense ànim de lucre que s’encarrega de gestionar l’obra del seu creador, el Jardí Botànic Marimurtra.

Le jardin botanique Marimurtra a accueilli un total de 123.068 personnes en 2018

Augmentation du nombre de visiteurs chez 1.054 personnes par rapport à 2017, année qui a enregistré les meilleures données depuis 2003

Le jardin botanique Marimurtra, à Blanes, a accueilli un total de 123.068 personnes en 2018. Parmi ces visiteurs, 115.969 ont visité le jardin, 1.421 sont venus présenter certains événements (mariage, événement d’entreprise, etc.), 4.788 sont des publics scolaires et les 890 restants sont venus aux concerts des Nits de Marimurtra.

Ces données montrent une stabilité positive dans l’afflux annuel de visiteurs dans le jardin. De tous les mois de l’année, le mois le plus achalandé a été enregistré en août avec 22.516 visiteurs, soit 18% du public annuel total. Et le mois avec le plus faible afflux a été janvier, avec 934 visiteurs. Cependant, une légère saisonnalité est observée au deuxième trimestre, de mars à juin, et en baisse au quatrième trimestre, de septembre à octobre.

Le groupe de visiteurs le plus important que Marimurtra a accueilli en 2018 reste le public d’origine française, qui passe de 21% (2017) à 25% du public total; suivi du catalan, qui cette année passe de 21% (2017) à 20%. Les autres audiences européennes qui ont été augmentées sont principalement celles de l’Allemagne, de la Pologne et du Royaume-Uni, alors que celles de la Russie, des Pays-Bas, de la Belgique et du reste de l’État espagnol diminuent.

La visite du jardin botanique Marimurtra, l’un des deux seuls de Catalogne et le seul de la Costa Brava, continue de présenter des données saisonnières très élevées. Pour cette raison, l’un des principaux objectifs de la Fondation Carl Faust restera de travailler à la saisonnalisation de l’activité touristique liée à la visite du jardin, ainsi qu’au maintien du nombre de visiteurs annuels stable. À cet égard, la Fondation Carl Faust continue de préparer une série d’actions pour rendre la visite plus attrayante pendant les mois qui tombent en dehors de la haute saison et pour que le calendrier des activités à Marimurtra soit actif toute l’année.

La Fondation Carl Faust, propriétaire et gestionnaire du jardin botanique Marimurtra, valorise ces chiffres de manière très positive dans un contexte de reprise du tourisme en Catalogne et sur la Costa Brava en particulier. Toujours dans la revitalisation d’un intérêt pour les lieux les plus emblématiques et les plus significatifs de notre maison, parmi lesquels Marimurtra se distingue, une proposition ludique et culturelle avec un grand intérêt botanique et paysager.

La Fondation Carl Faust est une fondation privée à but non lucratif qui a reçu la Croix de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en 2009. Le jardin botanique de Marimurtra est classé bien d’intérêt culturel d’intérêt national par la Generalitat de Catalogne.

Setmana de la Ciència a Marimurtra

Celebració de la Setmana de la Ciència 2018 al Jardí Botànic Marimurtra

La Fundació Privada Carl Faust organitza jornades de portes obertes i visites guiades amb sistema de taquilla inversa Jardí Botànic Marimurtra en motiu de la Setmana de la Ciència

Com cada any, la Fundació Carl Faust se suma a la Setmana de la Ciència oferint unes jornades de portes obertes que tindran lloc els diumenges vinents 11 i 18 de novembre. Tenen com a objectiu apropar el Jardí Botànic Marimurtra a tots els públics per tal que els visitants puguin gaudir de la riquesa del seu patrimoni botànic, arquitectònic, paisatgístic i humà.

A més a més de les jornades de portes obertes, la Fundació Carl Faust aprofita la Setmana de la Ciència per donar a conèixer el jardí botànic de la Costa Brava a través de la visita guiada El rebost del Jardí Botànic Marimurtra’, que es va estrenar en la passada edició de la Setmana de la Ciència 2017. Aquesta visita posa en valor la multitud d’éssers vius que habiten Marimurtra i com es relacionen entre ells. Tracta temes de gran rellevància pel jardí com la feina que s’està realitzant a l’horta ecològica del jardí, cultivant plantes que curen plantes; el compostatge natural que s’elabora a Marimurtra amb els propis desfets del jardí i que novament serveixen per nodrir les plantes; o els ocells que viuen al novembre al jardí i com s’alimenten. Aquesta, fomenta la conscienciació de la importància d’aprofitar els recursos naturals per al desenvolupament de la tasca que es realitza al Jardí Botànic Marimurtra, i obre les portes a nous plantejaments que garanteixin la sostenibilitat del medi ambient.

Les visites guiades es duran a terme els dissabtes 10 i 17 de novembre a les 11.00 h i cal reserva prèvia trucant al 972 33 08 26 o enviant un correu a marimurtra@marimurtra.cat

Els temes centrals de l’edició d’enguany de la Setmana de la Ciència són, d’una banda, el patrimoni cultural, amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la Unió Europea; la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català, celebració promoguda per la Generalitat de Catalunya; i la figura del prestigiós físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, promoguda pel Grup de Comunicació i Divulgació de la Nanotecnologia, EspaiNano.

La Fundació Carl Faust és la propietària i responsable del manteniment del Jardí Botànic Marimurtra. En els seus estatuts s’hi estableixen els seus objectius fundacionals que són: “la protecció i el foment dels estudis de biologia mediterrània, especialment en botànica, […] cercant la cooperació i les relacions internacionals en benefici, tot plegat, de la recerca i de la divulgació científiques.”

La Fundació Carl Faust va ser mereixedora el 2009 de la Creu de Sant Jordi i el Jardí Botànic Marimurtra està classificat com a Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

L’automne à marimurtra

The spirit of autumn has flowed over Marimurtra with earthy colors, oranges and reds. Some species stand out over the rest in this season of the year.

A botanical garden is a living museum, which is transformed with each season, with autumn being one of the most special. The transformation of a species is part of its life cycle, and seeing the process of changing through the seasons is an enriching experience ; highly recommended! Below we present some of the most outstanding species from this autumn.

Cycas revoluta is a very majestic coniferous species. Did you know that cycads are one of the most ancient groups of plants on Earth? They existed with the dinosaurs. Within this female cone, the seeds of the plant are hidden. Beware the leaves, they are very sharp – discouraging even for a hungry dinosaur.

Murtra (Myrthus communis)Myrtle (Myrtus communis) and strawberry tree (Arbutus unedo) are splendid with their fruits. In Marimurtra, seeing the fruits of these two species is a clear symbol that Autumn has arrived. Both fruits are edible, but beware of strawberry tree ones, they say that if you eat too many you can get drunk!
Did you know that Marimurtra took its name from the Myrtle?

Protea neriifoliaOne of the most prominent blooms of this month is Protea neriifolia, noted for the hairs it has on the ends of its petals. This wonderful flower is used to complement bridal bouquets, as it adds a lot of personality.

Finally, autumn is the beginning time in which many species of palm trees bear fruit. If walking through Marimurtra, you smell a very sweet aroma, most likely it will be wafting from piles of fruits that have fallen from the palms.
Those are some of different flavors and colors, awaiting your visit to the Autumn Garden.

Jornada de Jardins intel·ligents: una ocasió pel debat i la innovació

La jornada de Jardins intel·ligents debat sobre solucions innovadores i disruptives de la tecnologia en el món de la jardineria i la botànica

Jornada de Jardins Intel·ligents | Jardí Botànic Marimurtra | Fundació Carl Faust
Xavier Verdaguer, durant la seva conferència inaugural

Més d’una cinquantena de participants van assistir a aquesta Jornada organitzada per la Fundació Carl Faust
Aquest passat dimarts dia 25 de setembre va tenir lloc al Palau Robert de Barcelona la Jornada ‘Jardins Intel·ligents. Drons, blockchain, IoT i smartgarden al servei dels jardins’ en la qual la Fundació Carl Faust, organitzadora de l’acte, va obrir un debat amb el sector tecnològic més avançat i disruptiu sobre les noves oportunitats que es poden donar en el sector de la jardineria i la recerca en la botànica. La jornada es va encarar a propiciar oportunitats que es puguin convertir en solucions que poden prendre diferents formes, com ara projectes start-up, projectes de recerca acadèmics o fins i tot spin-off.
La jornada la va obrir Xavier Verdaguer, expert en processos d’innovació, que va presentar un marc teòric i pràctic general en el qual es pugui donar un procés de propostes creatives i disruptives. Partint de la seva experiència, a cavall de Barcelona i Silicon Valley, Verdaguer va compartir amb l’audiència les reflexions i conclusions acumulades durant tota una carrera dedicada a la innovació al font de projectes com Imagine Creativity Cente (https://imagine.cc).

Jornada de Jardins Intel·ligents | Jardí Botànic Marimurtra | Fundació Carl Faust
Taula rodona sobre oportunitats i innovació

A la segona part de la Jornada, el propi Xavier Verdaguer va moderar una taula rodona en la qual també van participar Jordi Barceló, de l’empresa Modpow (www.modpow.es), Bartolomé Olivares, de l’empresa IoTLabs (www.iotlabs.io), i Rafael Vidal, professor del Grup de Recerca de Xarxes Sense Fils de la UPC. En aquesta taula rodona s’hi van exposar algunes de les propostes tecnològiques més interessants i innovadores que es poden trobar en aquests moments al mercat orientades al sector de la jardineria i gestió d’espais verds, així com també es va obrir un debat sobre el paper de les Start-Up en els models d’empresa actuals, del paper dels centres de recerca com a facilitadors de creació i disrupció, etc. La taula rodona també va estar oberta al públic en tot moment, que va participar-hi parlant de les seves pròpies experiències en la utilització de la tecnologia en el sector de la jardineria i la botànica, així com aportant reflexions i preocupacions de temes que aquests sectors tenen actualment sobre la taula a l’espera d’una solució que podria venir de la mà de la tecnologia.

Al final de la jornada, Pere Condom, en nom de la Fundació Carl Faust, va exposar la voluntat d’aquesta de que el debat iniciat amb aquesta jornada continuï viu i avanci cap a la generació d’un espai de reflexió, de creació i de facilitació de l’entrada d’idees innovadores en el sector de la jardineria i la botànica.

Jornada de Jardins Intel·ligents | Jardí Botànic Marimurtra | Fundació Carl Faust
Foto final de família. De dreta a esquerra: Bartolomé Olivares, Jordi Barceló, Pere Condom, Rafael Vidal, Pere Cabot, Xavier Verdaguer i Josep Borrell

Cien años de la compra de los primeros terrenos de Marimurtra

No sabemos cuándo fue la primera vez que Carl Faust, el fundador de Marimurtra, visitó Blanes. Es probable que fuera a mediados de los años diez del siglo pasado, cuando se encontraba en la treintena y solía hacer excursiones con un grupo por diferentes rincones de nuestra casa, habitualmente en zonas de alta montaña, pero también en la agreste y cautivadora Costa Brava, que lo deslumbró. Le decía a su amigo Josep Cuatrecasas, en una carta escrita en 1947, que << lo que la gente ve ahora, yo ya lo vi en mi primera visita >>. Y así fue como, en 1918, en un momento en que los negocios le iban muy bien y empezaba a pensar como sería su futuro, se decidió a comprar una primera porción de terreno de lo que acabaría convirtiéndose en el jardín botánico.

El 14 de enero, y ante el notario Joan Coma y Cirés, compró, por 150 pesetas, una <<pieza de tierra viñal, en parte, de tercera clase, y parte inculta, situada en este término municipal y parage denominado San Francisco, de cabida, poco más o menos veinte y cuatro áreas ochenta y una centiáreas. Linda al Norte con el camino que conduce de esta población a San Francisco, al sud con el Mar Mediterráneo, al Este con tierras de José Vieta y al oeste con terrenos de Mariano Verdaguer>>. Una antigua viña que, seguramente debido a la plaga de filoxera que había asolado Cataluña hacía veinticinco o treinta años, la había dejado improductiva y ahora se encontraba parcialmente yerma.

El lugar era, sin embargo, especial: un espacio de roca y arena inclinado hacia el mar, con una variabilidad térmica moderada, protegido de los vientos del norte, con salinidad baja y una humedad relativa alta. Unas características que compartiría con las otras fincas que, a partir del año siguiente, iría adquiriendo hasta conformar la superficie del actual jardín, y que harían de Marimurtra el lugar idóneo para cultivar plantas que, hasta entonces, no habían podido obtenerse ninguna parte de Europa.

Marimurtra continues to develop its sustainable gardening practices; now preparing its own fermented organic fertilizer:  Bokashi

The word Bokashi is Japanese, meaning fermented organic matter. It’s a type of fertilizer produced by aerobic fermentation of organic materials, via heat generated during decomposition.

Josep Sauleda presented this innovative method of preparing fertilizer by Jairo Restrepo to the last meeting of ‘Bad Gardeners of Marimurtra’, and with his help, we have applied it to the Gardens.
This biological fertilizer promotes self-sufficiency through the use of what nature itself provides, without requiring any chemical additives. In this way, a natural, ecological and sustainable fertilizer is ensured that enriches the soil biologically, transforming it from an inert substrate to a fertile, living soil.

In order to produce the Bokashi for Marimurtra, the following ingredients have been used: heather remains and rice husk flour as carbon sources; chicken manure from our resident flock of Catalan heritage chickens, cow dung; and ordinary garden soil, clay and rock meal.
Water with beet-sugar molasses is added until a homogeneous mixture results. Then it is covered with a tarpaulin and allowed to ferment. Since it is an aerobic process it must be stirred often to keep it oxygenated.
The fermentation is relatively rapid, taking between 15 and 20 days. It’s a fast-performing fertilizer that provides a large quantity of microorganisms to the soil.

Additions to Marimurtra’s cycad collection

Marimurtra Botanical Garden is expanding its collection of cycads thanks to collaborators Javier Garcia Pua and Simon Lavaud

The recent exchange with Javier Garcia Púa has offered Marimurtra the opportunity to acquire a very valuable specimen for the garden’s collection of cycads. A hybrid of the palms Jubaea chilensis and Butia odorata was exchanged for the cycad Encephalartos lebomboensis, a native of South Africa like most cycads. This species is in danger of extinction and is at risk of disappearing in its wild state.

Two specimens of Dioon merolae and one Macrozamia mountperriensis were also purchased. With the help of cycad specialist Simon Lavaud, these specimens have been planted in different strategic areas of the Garden.

Dioon merolae is also in danger of extinction. While the two new specimens are relatively young, specimens more than 500 years old have been found. You can determine their age by the length of the trunk, or stem. To know the sex of the plant, you must await its cone-shaped inflorescence. Males and females look different.

These species add value to the collection of cycads, which continues to increase in variety and number of species, with the aim of guaranteeing the survival of this genus, as many cycad species are in danger of extinction. The collection at Marimurtra is fast becoming one of the most important collections of cycad in Europe, with acquisition of new species included in the garden’s budget.

Marimurtra innova amb la implantació de sensors sísmics per detectar l’escarabat morrut de les palmeres

Des de Marimurtra seguim treballant per garantir la sostenibilitat del medi ambient. Recentment, s’ha implantat un innovador sistema per detectar l’escarabat morrut (Rhynchophorus ferrugineus) que ataca les palmeres. Aquest innovador sistema creat per IoTrees consisteix en uns sensors sísmics que es col·loquen a la palmera i detecten el so que fa un escarabat morrut quan mossega la palmera per tal d’arribar a l’ull.

Aquest petit insecte, és el culpable de la mort de milers de palmeres cada any al nostre país. El morrut s’ha convertit en una autèntica plaga que afecta una gran quantitat de Comunitats a Espanya, especialment les ubicades en zones costaneres, i el seu ritme d’expansió està sent imparable així com els danys provocats a les palmeres. La larva del morrut és la que realment causa el major dany en les palmeres. Quan acaba de néixer s’alimenta del teixit vegetal del què està composat l’interior de la palmera i és en aquest moment on comença la mort de la mateixa.
Al Jardí Botànic Marimurtra han mort un total de 4 palmeres a causa d’aquest insecte i, per tal d’evitar futurs atacs, s’ha buscat un sistema innovador i respectuós amb el medi ambient que ajudi a identificar amb antelació suficient els exemplars que pateixin aquesta plaga.

Els sensors porten incorporat un sistema que detecta els moviments sísmics. Quan troba una coincidència amb el dibuix de les ones que fa un escarabat morrut quan està mossegant l’estípit de la palmera envia un senyal a un dispositiu mòbil i avisa que aquella palmera està sent atacada. És capaç de detectar una larva de només 1 cm de longitud, fet que permet una detecció molt precoç de l’atac per garantir la supervivència de l’exemplar.

El sensor sísmic es col·loca a l’estípit de la palmera. D’aquesta manera, és capaç de detectar tots els moviments que es produeixin en la palmera. El seu sistema de detecció del morrut és molt eficaç i innovador, ja que exclou els moviments naturals produïts pel vent o la pluja, però detecta el moviment i la vibració de l’escarabat morrut mossegant la palmera.

D’aquesta manera, es pot prevenir la mort d’un exemplar gràcies a la precoç detecció de l’atac. Un cop detectat, es pot procedir a realitzar un tractament amb extractes vegetals per tal d’erradicar la plaga abans que sigui massa tard. A Marimurtra no s’utilitzen productes químics i el tractament es realitza amb oli de nim (neem).

La floración más esperada del año en el Jardín Botánico Marimurtra

El Drossanthemum floribundum tiñe de rosa las Escaleras de Epicuro del Jardín Botánico de la Costa Brava

Las Escalas de Epicuro son una de las construcciones más significativas de Marimurtra, tanto por su majestuosidad como por su color durante unas pocas semanas de la primavera.

Estos 81 peldaños están estructurados en 9 niveles diferentes de 9 peldaños cada uno. Los bloques de rocalla de sus laterales están cubiertos con la especie Drossanthemum floribundum, comúnmente empleada en jardinería como tapizante. También conocida con el nombre común flor de mediodía o cabellera de la reina, es una especie característica por la multitud de flores rosadas que obtiene durante su efímera floración.
Escales Epicur Marimurtra
Reciben el nombre común de flor de mediodía, ya que requieren mucha luz solar para abrirse. Por ello, los días soleado s son idóneos para disfrutar de esta especie, y sobre todo cuando el sol se encuentra en su posición más perpendicular con la Tierra, al mediodía. En los días nublados y lluviosos sus flores permanecen cerradas. También reciben el nombre de cabellera de la reina por su abundante floración, por lo que también se llaman científicamente floribundum, que en latín significa ‘con muchas flores’.
Sus hojas están recubiertas de células de agua y esto hace que parezcan recién regadas, las flores son de un color rosa pálido y desafortunadamente su floración dura aproximadamente 3 semanas, entre marzo y junio. Además, son una gran fuente de recolección de polen por las abejas polinizadoras del Jardín.
Drosanthemum Marimurtra
Estas flores rosadas aportan un toque muy particular al paisaje de Marimurtra durante la primavera, convirtiéndose así en una de las imágenes más representativas del jardín botánico de la Costa Brava.
Además, aparte del contenido botánico de esta especie, las Escalas de Epicuro son el punto de partida de una promesa de amor entre dos personas. En el Jardín Botánico Marimurtra se realizan bodas, y la espectacular bajada de la novia se lleva a cabo en estas majestuosas escaleras. Se trata de un momento único y el inicio del camino hacia la exclusiva ceremonia en el Templete de Linné.