Carl Faust: el fundador

El fundador del Jardí Botànic Marimurtra, Carl Faust, va néixer a Hadamar, una petita ciutat prop de Frankfurt am Main, el 1874. Encara s’hi conserva la seva casa natal en un carrer que li és dedicat. Tot i mostrar des de petit una clara inclinació per les ciències naturals, va ser empès per la família cap a l’activitat comercial que el duria a Barcelona on fundaria amb un soci l’empresa Faust & Kammann, SA, encara existent.
L’afició naturalística, mai no oblidada, el durà a buscar la ubicació ideal per a la creació d’un jardí botànic. Tria Blanes i, en complir 50 anys el 1924, deixa les seves tasques directives a l’empresa i es dedica plenament a consolidar el Jardí Botànic Marimurtra.
Faust, que com ja s’ha dit era un humanista influït pel pensament del seu compatriota Johann W. von Goethe i volia fer alguna cosa útil per a la humanitat, que sentia un impuls cap a les terres de la Mediterrània, cap al món clàssic, somniava a crear una “república de biòlegs” on savis i estudiants poguessin treballar enmig “d’un jardí interessant, d’un clima ideal i d’un paisatge helènic”.
Inicia l’organització del Jardí i l’aclimatació de plantes exòtiques assessorat per botànics europeus i catalans de primera línia: Josias Braun-Blanquet, Hans Krainz, Eric Sventenius, Pius Font i Quer, Carlos Pau, Josep Cuatrecasas,…
Des de ben aviat es preocuparà d’ajudar joves científics que treballaran al Jardí i al seu laboratori, com és el cas de Ramon Margalef, esdevingut després primera figura mundial de l’ecologia marina. Rara avis del món científic a Catalunya, la seva actuació com a mecenes es manifestà igualment en la seva destacada participació en l’organització de l’excursió de la SIGMA (Station Internationale de Géobotanique Méditerranéenne et Alpine) el 1934, inici de la fitosociologia a Catalunya. No és menys destacable el seu altruïsme, palesat sobretot en ocasió de la guerra de 1936-39.
Faust va morir el 1952 a Blanes, a la casa de Marimurtra, i està enterrat al cementiri d’aquesta vila on, al seu passeig de Mar, una estàtua de bronze l’homenatja.

Carl Faust MarimurtraCarl Faust MarimurtraCarl Faust MarimurtraCarl Faust Marimurtra