Bloc: Marimurtra viu

Tractament amb nematodes

El Jardí Botànic Marimurtra segueix en la línia d’investigació amb l’aplicació d’un tractament alternatiu per combatre els atacs de dues de les plagues més agressives del Jardí: l’escarabat morrut (Rhynchophorus ferrugineus) i la paysandisia (Paysandisia archon).

Ja fa temps que a Marimurtra no s’utilitzen productes químics, i fins ara, s’han estat realitzant tractaments amb oli vegetal de neem (Azadirachta indica) per combatre aquestes plagues.


Marimurtra es divideix en tres grans zones i, d’ara en endavant, s’implantarà un nou sistema a la zona del jardí mediterrani, el tractament amb nematodes (Steinernema carpocapsae). A les altres dues zones, es seguirà amb el tractament de neem com fins ara. D’aquesta manera es podrà avaluar l’efectivitat de cada un dels tractaments en les diferents àrees del Jardí.

Aquest tractament és efectiu en l’àmbit preventiu i combatiu (per tractar palmeres que ja estiguin afectades). Els nematodes parasiten diferents insectes i plagues tant en la fase de larves com en adults causant la mort dels parasitats en un breu període de temps, entre 24 i 72 hores. A més, si un adult infectat amb nematodes vola a una altra palmera, aquest individu portador de nematodes pot afectar a altres insectes causant-los la mort.

La seva aplicació és dur a terme amb una mescla d’aigua, la proporció és un milió de nematodes per 1 litre d’aigua. A Marimurtra s’han fet 2 dipòsits de 250 litres d’aigua amb 250 milions de nematodes cadascun. Els nematodes viuen en zones molt humides i on les temperatures no superin els 25 °C, per això els tractaments s’han de realitzar d’ara fins a l’estiu.

Aquesta inversió d’esforços i recursos té com a objectiu simplificar els tractaments i augmentar la seva efectivitat. Marimurtra segueix amb la seva vessant científica amb un caràcter d’investigació i innovació constant per tal de poder garantir la supervivència de tots els seus exemplars així com mantenir la biodiversitat de les espècies, sobretot les que es troben en perill d’extinció. Aquesta és la missió de la Fundació Privada Carl Faust, l’organització sense ànim de lucre que s’encarrega de gestionar l’obra del seu creador, el Jardí Botànic Marimurtra.

El Jardí Botànic Marimurtra ha rebut el 2018 un total de 123.068 persones

S’incrementa el nombre de visitants en 1.054 persones respecte el 2017, any que va registrar la millor dada des del 2003

El Jardí Botànic Marimurtra, a Blanes, ha rebut aquest 2018 un total de 123.068 persones. D’aquests visitants, 115.969 van fer una visita al Jardí, 1.421 van venir a realitzar algun esdeveniments (casament, esdeveniment d’empresa, etc.), 4.788 són públic escolar i els 890 restants van venir als concerts de Les Nits de Marimurtra.

Aquestes dades mostren una estabilitat positiva en l’afluència de visitants anuals al Jardí. De tots els mesos de l’any, el més concorregut ha estat el mes d’agost, amb 22.516 visitants, que suposa un 18% del públic total anual. I el mes amb menys afluència ha estat el gener, amb 934 visitants. Tot i això, es percep una lleugera desestacionalització cap al segon trimestre, de març a juny, mentre que cau el quart trimestre, de setembre a octubre.

El grup més destacat de visitants que ha rebut Marimurtra el 2018 segueix sent el públic d’origen francès, que passa d’un 21% (2017) a un 25% del públic total; seguit del català que aquest any baixa del 21% (2017) al 20%. La resta de públics europeus que s’incrementen han estat sobretot els d’Alemanya, Polònia i Regne Unit, però disminueix el públic de Rússia, Holanda, Bèlgica i el de la resta de l’Estat Espanyol.

La visita al Jardí Botànic Marimurtra, un dels dos únics de Catalunya i l’únic de la Costa Brava, continua presentant unes dades d’estacionalitat molt elevades. Per aquest motiu, un dels principals objectius de la Fundació Carl Faust seguirà sent treballar per desestacionalitzar l’activitat turística de visitar el Jardí, així com mantenir estable la xifra de visitants anuals. En aquest sentit, la Fundació Carl Faust segueix preparant un seguit d’accions per fer més atractiva la visita en els mesos que cauen fora de al temporada alta i mantenir el calendari d’activitats a Marimurtra actiu durant tot l’any.

La Fundació Carl Faust, propietària i gestora del Jardí Botànic Marimurtra, valora molt positivament aquestes xifres en un context de recuperació del turisme a Catalunya i de la Costa Brava en particular. També en la revitalització d’un interès pels paratges més icònics i significatius de casa nostra, entre els quals destaca Marimurtra, una proposta lúdica i cultural amb un gran interès botànic i paisatgístic.

La Fundació Carl Faust és una fundació privada sense ànim de lucre que el 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El Jardí Botànic Marimurtra està classificat com a Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Setmana de la Ciència a Marimurtra

Celebració de la Setmana de la Ciència 2018 al Jardí Botànic Marimurtra

La Fundació Privada Carl Faust organitza jornades de portes obertes i visites guiades amb sistema de taquilla inversa Jardí Botànic Marimurtra en motiu de la Setmana de la Ciència

Com cada any, la Fundació Carl Faust se suma a la Setmana de la Ciència oferint unes jornades de portes obertes que tindran lloc els diumenges vinents 11 i 18 de novembre. Tenen com a objectiu apropar el Jardí Botànic Marimurtra a tots els públics per tal que els visitants puguin gaudir de la riquesa del seu patrimoni botànic, arquitectònic, paisatgístic i humà.

A més a més de les jornades de portes obertes, la Fundació Carl Faust aprofita la Setmana de la Ciència per donar a conèixer el jardí botànic de la Costa Brava a través de la visita guiada El rebost del Jardí Botànic Marimurtra’, que es va estrenar en la passada edició de la Setmana de la Ciència 2017. Aquesta visita posa en valor la multitud d’éssers vius que habiten Marimurtra i com es relacionen entre ells. Tracta temes de gran rellevància pel jardí com la feina que s’està realitzant a l’horta ecològica del jardí, cultivant plantes que curen plantes; el compostatge natural que s’elabora a Marimurtra amb els propis desfets del jardí i que novament serveixen per nodrir les plantes; o els ocells que viuen al novembre al jardí i com s’alimenten. Aquesta, fomenta la conscienciació de la importància d’aprofitar els recursos naturals per al desenvolupament de la tasca que es realitza al Jardí Botànic Marimurtra, i obre les portes a nous plantejaments que garanteixin la sostenibilitat del medi ambient.

Les visites guiades es duran a terme els dissabtes 10 i 17 de novembre a les 11.00 h i cal reserva prèvia trucant al 972 33 08 26 o enviant un correu a marimurtra@marimurtra.cat

Els temes centrals de l’edició d’enguany de la Setmana de la Ciència són, d’una banda, el patrimoni cultural, amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la Unió Europea; la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català, celebració promoguda per la Generalitat de Catalunya; i la figura del prestigiós físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, promoguda pel Grup de Comunicació i Divulgació de la Nanotecnologia, EspaiNano.

La Fundació Carl Faust és la propietària i responsable del manteniment del Jardí Botànic Marimurtra. En els seus estatuts s’hi estableixen els seus objectius fundacionals que són: “la protecció i el foment dels estudis de biologia mediterrània, especialment en botànica, […] cercant la cooperació i les relacions internacionals en benefici, tot plegat, de la recerca i de la divulgació científiques.”

La Fundació Carl Faust va ser mereixedora el 2009 de la Creu de Sant Jordi i el Jardí Botànic Marimurtra està classificat com a Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

La tardor a Marimurtra

L’esperit de la tardor s’apodera de Marimurtra amb colors terrosos, ataronjats i vermellosos. Algunes espècies destaquen sobre la resta en aquesta estació de l’any.
Un jardí botànic és un museu viu, que es transforma amb cada estació, i la tardor, és una de les més especials. La transformació de les espècies forma part del seu cicle vital, i veure el procés de canvi d’una espècie a través de les estacions és una experiència molt recomanable i enriquidora. A continuació us presentem algunes de les espècies més destacades d’aquesta tardor.
La Cycas revoluta és una espècie conífera molt majestuosa. Sabíeu que els cicadalas són un dels grups de plantes més antics de la Terra? Es calcula que ja existien en l’època dels dinosaures. Dins d’aquest conus femení s’hi amaguen les llavors de la planta. Vigileu amb les seves fulles, si us acosteu massa, us punxareu!

Murtra (Myrthus communis)La murtra (Myrthus communis) i el cirerer d’arboç (Arbutus unedo) estan esplèndids amb els seus fruits. A Marimurtra, veure els fruits d’aquestes dues espècies és un clar símbol que la tardor ja ha arribat. Ambdós fruits són comestibles, però vigileu amb els de l’arboç, diuen que si en menges molts et pots embriagar!
Sabíeu que la murtra és l’espècie que dóna nom al jardí botànic de la Costa Brava?

Protea neriifoliaUna de les floracions més destacades d’aquest mes és la de la Protea neriifolia. Molt característica pels pèls que té als extrems dels seus pètals. Aquesta meravellosa flor, s’utilitza per a complementar rams de núvia, ja que aporta molta personalitat.

Finalment, la tardor és l’època d’inici en què moltes espècies de palmeres fan els seus fruits. Si passegeu per Marimurtra i sentiu una olor molt dolça, de ben segur es tractarà d’una pila de fruits que han caigut de la palmera. N’hi ha de diferents sabors i colors, tots ells vesteixen el Jardí de tardor.

Jornada de Jardins intel·ligents: una ocasió pel debat i la innovació

La jornada de Jardins intel·ligents debat sobre solucions innovadores i disruptives de la tecnologia en el món de la jardineria i la botànica

Jornada de Jardins Intel·ligents | Jardí Botànic Marimurtra | Fundació Carl Faust
Xavier Verdaguer, durant la seva conferència inaugural

Més d’una cinquantena de participants van assistir a aquesta Jornada organitzada per la Fundació Carl Faust
Aquest passat dimarts dia 25 de setembre va tenir lloc al Palau Robert de Barcelona la Jornada ‘Jardins Intel·ligents. Drons, blockchain, IoT i smartgarden al servei dels jardins’ en la qual la Fundació Carl Faust, organitzadora de l’acte, va obrir un debat amb el sector tecnològic més avançat i disruptiu sobre les noves oportunitats que es poden donar en el sector de la jardineria i la recerca en la botànica. La jornada es va encarar a propiciar oportunitats que es puguin convertir en solucions que poden prendre diferents formes, com ara projectes start-up, projectes de recerca acadèmics o fins i tot spin-off.
La jornada la va obrir Xavier Verdaguer, expert en processos d’innovació, que va presentar un marc teòric i pràctic general en el qual es pugui donar un procés de propostes creatives i disruptives. Partint de la seva experiència, a cavall de Barcelona i Silicon Valley, Verdaguer va compartir amb l’audiència les reflexions i conclusions acumulades durant tota una carrera dedicada a la innovació al font de projectes com Imagine Creativity Cente (https://imagine.cc).

Jornada de Jardins Intel·ligents | Jardí Botànic Marimurtra | Fundació Carl Faust
Taula rodona sobre oportunitats i innovació

A la segona part de la Jornada, el propi Xavier Verdaguer va moderar una taula rodona en la qual també van participar Jordi Barceló, de l’empresa Modpow (www.modpow.es), Bartolomé Olivares, de l’empresa IoTLabs (www.iotlabs.io), i Rafael Vidal, professor del Grup de Recerca de Xarxes Sense Fils de la UPC. En aquesta taula rodona s’hi van exposar algunes de les propostes tecnològiques més interessants i innovadores que es poden trobar en aquests moments al mercat orientades al sector de la jardineria i gestió d’espais verds, així com també es va obrir un debat sobre el paper de les Start-Up en els models d’empresa actuals, del paper dels centres de recerca com a facilitadors de creació i disrupció, etc. La taula rodona també va estar oberta al públic en tot moment, que va participar-hi parlant de les seves pròpies experiències en la utilització de la tecnologia en el sector de la jardineria i la botànica, així com aportant reflexions i preocupacions de temes que aquests sectors tenen actualment sobre la taula a l’espera d’una solució que podria venir de la mà de la tecnologia.

Al final de la jornada, Pere Condom, en nom de la Fundació Carl Faust, va exposar la voluntat d’aquesta de que el debat iniciat amb aquesta jornada continuï viu i avanci cap a la generació d’un espai de reflexió, de creació i de facilitació de l’entrada d’idees innovadores en el sector de la jardineria i la botànica.

Jornada de Jardins Intel·ligents | Jardí Botànic Marimurtra | Fundació Carl Faust
Foto final de família. De dreta a esquerra: Bartolomé Olivares, Jordi Barceló, Pere Condom, Rafael Vidal, Pere Cabot, Xavier Verdaguer i Josep Borrell

Cent anys de la compra dels primers terrenys de Marimurtra

No sabem quan fou la primera vegada que Carl Faust, el fundador de Marimurtra, visità Blanes. És probable que fos a mitjan dels anys deu del segle passat, quan es trobava a la trentena i solia fer excursions amb una colla per diferents racons de casa nostra, habitualment a zones d’alta muntanya, però també a l’agresta i captivadora Costa Brava, que l’enlluernà. Li deia al seu amic Josep Cuatrecasas, en una carta escrita el 1947, que <lo que la gente ve ahora, yo ya lo vi en mi primera visita>. I així fou com, el 1918, en un moment en què els negocis li anaven molt bé i començava a rumiar com seria el seu futur, es decidí a comprar una primera porció de terreny del que acabaria esdevenint el jardí botànic.

El 14 de gener, i davant el notari Joan Coma i Cirés, comprà, per 150 pessetes, una <pieza de tierra viñal, en parte, de tercera clase, y parte inculta, situada en este término municipal y parage denominado San Francisco, de cabida, poco más o menos veinte y cuatro áreas ochenta y una centiáreas. Linda al Norte con el camino que conduce de esta población a San Francisco, al sud con el Mar Mediterráneo, al Este con tierras de José Vieta y al oeste con terrenos de Mariano Verdaguer>. Una antiga vinya que, segurament a causa de la plaga de fil•loxera que havia assolat Catalunya feia vint-i-cinc o trenta anys, l’havia deixat improductiva i ara es trobava parcialment erma.

El lloc era, però, especial: un espai de roca i sauló inclinat cap al mar, amb una variabilitat tèrmica moderada, arrecerat dels vents del nord, amb salinitat baixa i una humitat relativa alta. Unes característiques que compartiria amb les altres finques que, a partir de l’any següent, aniria adquirint fins a conformar la superfície de l’actual jardí, i que farien de Marimurtra l’indret idoni per a cultivar plantes que, fins aleshores, no havien pogut obtenir-se enlloc d’Europa.

Marimurtra avança cap a la jardineria sostenible elaborant adob orgànic fermentat de tipus Bokashi

La paraula Bokashi, del japonès,que significa matèria orgànica fermentada, es tracta d’un tipus d’adob que s’obté gràcies a la fermentació aeròbica dels materials orgànics de l’adob mitjançant el vapor o la calor generat per la descomposició.

Josep Sauleda va presentar aquest innovador mètode d’elaboració d’adob de Jairo Restrepo a la darrera trobada de Mals Jardiners de Marimurtra, i amb la seva ajuda, s’ha dut a terme la seva aplicació a Marimurtra.
Aquest adob biològic fomenta l’aprofitament i autosuficiència a partir d’allò que la pròpia natura proporciona, sense requerir cap element químic. D’aquesta manera, s’assegura un adob natural, ecològic i sostenible que enriqueix el sòl biològicament per passar d’un sòl inert a un sòl fèrtil.

Per elaborar el Bokashi a Marimurtra s’han utilitzat principalment els següents ingredients: restes de bruc i farina de clofolla d’arròs com a carboni; fems de vaca i gallinassa de les gallines del Jardí Botànic Marimurtra; i terra del Jardí, argila i farina de roca. A la mescla dels elements s’hi afegeix l’aigua amb melassa fins que quedi una mescla homogènia. Llavors es tapa per deixar lloc a la fermentació.

Freqüentment s’ha d’anar remenant per tal que agafi oxigen, ja que es tracta d’un procés aeròbic. Aproximadament, la fermentació por tarda entre 15 i 20 dies, doncs es tracta d’un adob de realització ràpida que aporta una gran quantitat de microorganismes al sòl.

Augmenta la col·lecció de cicadals de Marimurtra

El Jardí Botànic Marimurtra amplia la seva col·lecció de cicadals gràcies als col·laboradors Javier Garcia Pua i Simon Lavaud

L’intercanvi recentment realitzat amb Javier Garcia Pua ha oferit a Marimurtra l’oportunitat d’adquirir un exemplar molt valuós per la col·lecció de cicadals del Jardí. Es va intercanviar un híbrid de Jubaea chilensis i Butia odorata per un Encephalartos lebomboensis. Aquest exemplar és originari del Sud-Àfrica, com la majoria de cicadals.
Aquesta espècie està en perill d’extinció, té un al risc de desaparèixer en el seu estat salvatge.

També es van adquirir dos exemplars de Dioon merolae i un Macrozamia mountperriensis. Amb l’ajuda de Simon Lavaud, especialista en cicadals, s’han plantat aquests exemplars a diferents zones estratègiques del Jardí.

El Dioon merolae també es troba en perill d’extinció. Els dos exemplars del Jardí són relativament joves, s’han trobat exemplars de més de 500 anys. Es pot determinar la seva edat segons la longitud de la seva tija. Quan floreixin, es podrà determinar el sexe de la planta. Aquest gènere fa una floració conífera i en funció d’aquesta es pot determinar el seu sexe.

Aquestes espècies donen valor a la col·lecció de cicadals, que cada vegada compta a un número més variat i extens d’espècies, amb l’objectiu de garantir a supervivència d’aquest gènere, on gran part de les seves espècies es troben en perill d’extinció, i també de convertir-se en una de les col·leccions més importants d’Europa de cicadals. L’adquisició d’aquestes exemplars s’inclouen dins el pressupost que s’inverteix cada any en l’adquisició de planta per a la col·lecció de cicadals.

Marimurtra innova amb la implantació de sensors sísmics per detectar l’escarabat morrut de les palmeres

Des de Marimurtra seguim treballant per garantir la sostenibilitat del medi ambient. Recentment, s’ha implantat un innovador sistema per detectar l’escarabat morrut (Rhynchophorus ferrugineus) que ataca les palmeres. Aquest innovador sistema creat per IoTrees consisteix en uns sensors sísmics que es col·loquen a la palmera i detecten el so que fa un escarabat morrut quan mossega la palmera per tal d’arribar a l’ull.

Aquest petit insecte, és el culpable de la mort de milers de palmeres cada any al nostre país. El morrut s’ha convertit en una autèntica plaga que afecta una gran quantitat de Comunitats a Espanya, especialment les ubicades en zones costaneres, i el seu ritme d’expansió està sent imparable així com els danys provocats a les palmeres. La larva del morrut és la que realment causa el major dany en les palmeres. Quan acaba de néixer s’alimenta del teixit vegetal del què està composat l’interior de la palmera i és en aquest moment on comença la mort de la mateixa.
Al Jardí Botànic Marimurtra han mort un total de 4 palmeres a causa d’aquest insecte i, per tal d’evitar futurs atacs, s’ha buscat un sistema innovador i respectuós amb el medi ambient que ajudi a identificar amb antelació suficient els exemplars que pateixin aquesta plaga.

Els sensors porten incorporat un sistema que detecta els moviments sísmics. Quan troba una coincidència amb el dibuix de les ones que fa un escarabat morrut quan està mossegant l’estípit de la palmera envia un senyal a un dispositiu mòbil i avisa que aquella palmera està sent atacada. És capaç de detectar una larva de només 1 cm de longitud, fet que permet una detecció molt precoç de l’atac per garantir la supervivència de l’exemplar.

El sensor sísmic es col·loca a l’estípit de la palmera. D’aquesta manera, és capaç de detectar tots els moviments que es produeixin en la palmera. El seu sistema de detecció del morrut és molt eficaç i innovador, ja que exclou els moviments naturals produïts pel vent o la pluja, però detecta el moviment i la vibració de l’escarabat morrut mossegant la palmera.

D’aquesta manera, es pot prevenir la mort d’un exemplar gràcies a la precoç detecció de l’atac. Un cop detectat, es pot procedir a realitzar un tractament amb extractes vegetals per tal d’erradicar la plaga abans que sigui massa tard. A Marimurtra no s’utilitzen productes químics i el tractament es realitza amb oli de nim (neem).

La floració més esperada de Marimurtra, el Drosanthemum floribundum

El Drossanthemum floribundum tenyeix de rosa les Escales d’Epicur del jardí botànic de la Costa Brava

Les Escales d’Epicur són una de les construccions més significatives de Marimurtra, tant per la seva majestuositat com pel seu color durant unes poques setmanes de la primavera.
Aquests 81 esglaons estan estructurats en 9 nivells diferents de 9 esglaons cadascun. Els blocs de rocalla dels seus laterals estan coberts amb l’espècie Drossanthemum floribundum, comunament emprada en jardineria com a entapissant. També coneguda amb el nom comú flor de migdia o cabellera de la reina, és una espècie característica per la multitud de flors rosades que obté durant la seva efímera floració.
Escales Epicur Marimurtra
Reben el nom comú de flor de migdia, ja que requereixen molta llum solar per obrir-se. Per això, els dies assolellats són idonis per gaudir d’aquesta espècie, i sobretot quan el sol es troba en la seva posició més perpendicular amb la Terra, al migdia. En els dies ennuvolats i plujosos les seves flors romanen tancades. També reben el nom de cabellera de la reina per la seva abundant floració, motiu pel qual també s’anomenen científicament floribundum, que en llatí significa ‘amb moltes flors’.
Les seves fulles estan recobertes de cèl·lules d’aigua i això fa que semblin acabades de regar, les flors són d’un color rosa pàl·lid i malauradament la seva floració dura aproximadament 3 setmanes, entre el març i el juny. A més, són una gran font de recol·lecció de pol·len per les abelles pol·linitzadores del Jardí.
Drosanthemum Marimurtra
Aquestes flors de color rosades, aporten un toc molt particular al paisatge de Marimurtra durant la primavera, convertint-se així en una de les imatges més representatives del jardí botànic de la Costa Brava.
A més, a part del contingut botànic d’aquesta espècie, les Escales d’Epicur són el punt de partida d’una promesa d’amor entre dues persones. Al Jardí Botànic Marimurtra s’hi realitzen casaments, i l’espectacular baixada de la núvia es dur a terme en aquestes majestuoses escales. Es tracta d’un moment únic i l’inici del camí cap a l’exclusiva cerimònia al Templet de Linné.